Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-29@03:14:33 GMT

منشا این رفتارها اصلا در کنترل ما نیست!

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۳۷۵۳۶

منشا این رفتارها اصلا در کنترل ما نیست!

تحقیقات جدید نشان می دهد که بسیاری از اختلالات سلامت روان دارای مولفه ژنتیکی مهمی هستند و در نتیجه می توان گفت ژن‌ های ما بر سلامت روانمان تأثیر می گذارند.

به گزارش برنا؛ وقتی صحبت از عواملی می شود که از سلامت روان ما محافظت کرده یا به آن آسیب می رسانند، نقش ژنتیک بسیار پررنگ می شود. به هر حال، اختلالات و مسائل مربوط به سلامت روان محصول ذهن و مغز بوده، در حالی که ژن ‌ها عناصر میکروسکوپی دی ان ای هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ممکن است تصور این که این دو مقوله به هم مرتبط هستند کمی دور از ذهن باشد. 

تحقیقات علمی نشان داده است که بسیاری از اختلالات سلامت روان دارای مولفه ژنتیکی مهمی هستند که بدون شک درک و درمان ما را از آنها شکل می دهد. کاملاً منطقی است که ژن‌ ها بر سلامت روان تأثیر بگذارند.

هر چند از بسیاری جهات این مساله نامشهود، اما ذهن، آگاهی، افکار و احساسات ما همه محصول فعالیت مغز هستند، سیگنال‌ های پیچیده بی‌ شماری که توسط میلیاردها سلول مغز ارسال و دریافت شده و به عنوان نورون نیز شناخته می‌ شوند و این سیگنال ‌ها به سلول‌ های مغزی پیچیده ‌ای بستگی دارند که همانطور که باید کار می ‌کنند.

  عملکرد خوب سلول ها به مولکول های سازنده آنها بستگی دارد و این مولکول ها، به ویژه پروتئین ها، توسط ژن های ما تعیین می شوند. این بدان معناست که اگر نقص یا مشکلی در کد یک ژن خاص وجود داشته باشد، مولکول ‌هایی که تولید می‌ کند شکل درستی نخواهند داشت و به طور خاص برای پروتئین ها، شکل آنها جنبه مهمی از توانایی آنها در تعامل با مولکول های دیگر به روشی مناسب است.

این بدان معناست که هر سلولی که دارای این پروتئین های معیوب باشد، کمتر قادر به عملکرد صحیح خواهد بود و اگر این سلول ‌ها نورون هستند، فرآیندهایی که منجر به شکل ‌گیری ذهن ما می‌ شوند می‌ توانند تحت تأثیر قرار گیرند. 

به راحتی می توان از طریق چندین مرحله فهمید که ژن های ما می توانند در سلامت روان ما نقش داشته باشند. این بدان معنا نیست که آنها تنها عامل تعیین کننده سلامت روان ما هستند.  اینطور نیست که برخی از افراد یک ژن افسردگی یا جهش اضطراب خاص داشته باشند و افرادی که دارای این ویژگی های ژنتیکی هستند به این اختلال دچار شوند و آنهایی که این ویژگی های ژنتیکی را ندارند هرگز دچار این اختلال نشوند.

در حقیقت، اجزای بسیار زیادی در کار هستند، سیستم‌ های زیادی با هم ترکیب می ‌شوند تا هوشیاری ایجاد کنند، و آنقدر فراوانی و سازگاری در مغز معمولی وجود دارد که یک ژن غیر معمول که به طور خودکار یک اختلال (پیچیده و همه‌کاره) را تولید می‌ کند، بسیار بعید است به طور واضح مشخص شود. یک مدار ضعیف نصب شده در شبکه برق به طور اجتناب ناپذیری منجر به خاموشی نمی شود. 

عوامل ژنتیکی می‌ توانند با کاهش توانایی مغز برای مقابله یا جبران آسیب‌ ها و سایر اختلالات، خطر مشکلات سلامت روان را افزایش دهند یا ما را در برابر ابتلا به آنها آسیب ‌پذیرتر کنند. احتمالاً به همین دلیل است که بسیاری از مشکلات سلامت روان به ظاهر ارثی هستند و به نظر می رسد برخی از شرایط سلامت روان ویژگی های ژنتیکی مشابهی دارند.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: سلامت ژنتیک سلامت روان ذهن مغز ژن دی ان ای درمان افسردگی برق مشکلات ژنتیک سلامت روان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۳۷۵۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خواب کافی و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان

ایسنا/مازندران روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه در خصوص ارتباط بین خواب و خلق‌وخو در نوجوانان گفت: در بسیاری از افراد، خواب ناکافی در بلندمدت منجر به عوارض جسمانی متعددی از جمله سردرد، خستگی، تغییرات هورمونی و به طور کلی افزایش احتمال بیماری‌ها می‌شود. همچنین عوارض روان‌شناختی شامل گیجی و سردرگمی، تحریک‌پذیری روانی، پرخاشگری، عدم تمرکز، اضطراب، افسردگی و ضعف حافظه نیز گزارش شده است.

مجید غفاری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در نهایت، مجموع عوارض ذکر شده تاثیر منفی بر بلوغ جسمی و روانی فرد می‌گذارد و عملکرد او در زندگی را از جنبه‌های مختلف تحصیلی، شغلی و اجتماعی مختل شده و تحت تاثیر قرار می‌دهد.

غفاری با اشاره به اینکه عوامل مختلفی منجر به خواب ناکافی می‌شود، خاطرنشان کرد: گاهی برخی بیماری‌های پزشکی و نیز برخی مشکلات و اختلالات روانشناختی، باعث مختل شدن فرایند خواب می‌شوند. در کنار این موارد، یکی از مهم‌ترین دلایل خوابِ ناکافی، عدم رعایت بهداشت خواب است. به این معنی که فرد برای خواب خود، ارزش و نظم خاصی قائل نیست چرا که در بسیاری از موارد، فرد شناختی در مورد اهمیت کیفیت خواب در ابعاد مختلف زندگی خود ندارد و در نتیجه، به آن اهمیتی نمی‌دهد.

این روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه ادامه داد: مساله اینجاست که عدم کفایت خواب، در بسیاری از مواقع به مرور عوارض خود را نشان می‌دهد، یعنی فرد در این مورد دچار «سندروم قورباغه آب‌پز» می‌شود؛ به گونه‌ای که اوایل متوجه عوارض نمی‌شود اما به مرور زمان، کارکرد و عملکرد جسمی و روانی او مختل می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر، استفاده از گوشی‌های هوشمند و بازی‌های رایانه‌ای آفلاین و آنلاین، بسیاری از نوجوانان را دچار مشکل ساخته است، یادآور شد: چرا که این وسایلِ سرگرم‌کننده، به خاطر سطح بالای «لذت‌دهی و محرّک‌بودن برای مغز» به تدریج فرد را دچار اعتیاد می‌کنند. چنانکه بسیاری از تحقیقات امروزه به انواع اعتیاد نظیر اعتیاد به اینترنت (وب گردی)، گوشی همراه و بازی‌های رایانه‌ای آفلاین و آنلاین و عوارض متعدد آن‌ها اشاره کرده‌اند.

غفاری افزود: افرادی که دچار چنین اعتیادهایی می‌شوند، از نظر جسمی و روانی ضعیف شده و به تدریج کارکرد و عملکرد مناسب خود در زمینه‌های مختلف فردی و اجتماعی را از دست می‌دهند.

این روانشناس بالینی تاکید کرد: بر این اساس، به والدین و نوجوانان پیشنهاد می‌شود در مورد اهمیت نقش خواب کافی و با کیفیت در سلامت جسم و روان، کارکرد و عملکرد فردی و اجتماعی افراد مطالعه و دستورات لازم برای رعایت بهداشت خواب را متناسب با ویژگی‌های فردی خود، رعایت کنند.

وی به طور ویژه هشدار داد تا قبل از ابتلا به انواع اعتیادهای جدید که در بالا به آن‌ها اشاره شد، حتما برای استفاده از گوشی‌های هوشمند و سرگرمی‌های رایانه‌ای آفلاین و آنلاین، نظم و قاعده‌ی مشخصی متناسب با سن افراد، رعایت شود و در این راه بهتر است از کمک تخصصی روانشناسان و مشاوران خانواده که پروانه اشتغال از سازمان نظام مشاوره و روان‌شناسی کشور دارند، بهره گرفته شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تجلیل از فعالان حوزه سلامت روان مهاباد
  • ۲ هزار مشاور در آموزش و پرورش جذب می شوند
  • خدمات رایگان مشاوره ای به آحاد جامعه
  • از چند سالگی پیر محسوب می‌شویم؟
  • از چند سالگی پیر محسوب می‌شویم؟
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • بهره مندی بیش از ۱۷۷ هزار نفر از خدمات روانشناسی
  • به سلامت روان نیروهای وظیفه باید توجه ویژه‌ای شود
  • شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌های سلامت اجتماعی است
  • خواب کافی و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان