Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، دانش سایبرنتیک، یکی از حوزه‌های مهم علمی در عصر حاضر با رویکرد «کنترل» است، کنترلی که از طریق تغذیه‌ی اطلاعات در بستر یک مدار رقم می‌خورد و علاوه بر ماشین‌ها، انسان و جامعه را هدف می‌گیرد.

مادامی‌که اهداف کنترل، ماشین‌ها هستند برخورد با اطلاعات به‌صورت تجسد مادی آن در قالب «سیگنال» که ماهیتی اکچوآل دارد برای فهم و به‌کارگیری اطلاعات کاملاً مؤثر است؛ اما آنگاه که انسان اهداف کنترل قرار می‌گیرد، این نگاه با چالش مواجه می‌شود به خاطر اینکه اطلاعات، شکل‌دهنده‌ی ذهن انسان است و اثربخشی فرآیند کنترل به دسترسی ما به پاسخ این پرسش برمی‌گردد که ذهن چگونه با اطلاعات برخورد می‌کند و چگونه توسط آن شکل می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فهم چگونگی اثرپذیری ذهن از اطلاعات، نیازمند دانش گسترده و عمیقی در مورد «ذهن» است؛ حوزه‌ای از علم که امروزه با عنوان علوم شناختی از آن یاد می‌شود و در واقع علوم شناختی، ذهن انسان و کارکرد‌های آن را مورد مطالعه قرار می‌دهند.

اهمیت علوم شناختی

مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان و محققان ستاد توسعه علوم شناختی در تاریخ ۳ بهمن ۹۷ پیرامون اهمیت علوم شناختی به مقایسه این علوم با انقلاب صنعتی پرداختند و این نکته را خاطرنشان کردند که اگر کشوری امروز در علوم شناختی و فناوری‌های مرتبط با آن عقب بماند، همان سرنوشت کسانی که در انقلاب صنعتی عقب ماندند یعنی استعمار شدن و زیر دست بودن را دچار خواهد شد.

رسانه و شناخت مخاطبین

سینا قربانی دانش‌آموخته مطالعات فرهنگ و رسانه در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره بر اینکه امروزه کنترل ذهن به‌عنوان ابزار مهمی برای تحقق و تداوم سلطه، انجام می‌شود، گفت: مدیریت وجهت‌دهی افکار عمومی یکی از کارکرد‌های رسانه است و این کارکرد در عصر حاضر با تکیه بر علوم شناختی و دسترسی به ذهن انسان با اهداف گوناگون که غالب آن تهاجم است استفاده می‌شود.

این کارشناس رسانه ادامه داد: نظام‌سلطه در تلاش است با توسعه شوم علوم شناختی به واسطه دستکاری و در نهایت تغییر ذهن و باور‌ها فرهنگ خود را در جوامع دیگر غالب و مسلط نماید.

وی افزود: ناخدا‌های پنهان در سراسر جهان با تکیه بر دانش علوم‌شناختی در تلاش هستند تا با کنترل ذهن از طریق مختلف به ویژه با بکارگیری تکنیک‌های رسانه‌ای در نهایت در تصمیم‌گیری‌های افراد یک جامعه مداخله کرده و رفتار آن‌ها را تحت کنترل بگیرند.

این کارشناس ارشد مطالعات رسانه با تاکید بر اینکه واقعیت این است که ادعای رسانه‌های فارسی‌زبان خارجی مبنی بر بی طرفی، آزادی اطلاعات، حقوق بشر و... مابه‌ازای خارجی ندارد، اظهار داشت: به عبارت دقیق‌تر سر دادن این شعار‌ها از سوی رسانه‌ها و نحوه مدیریت پلتفرم‌های بین‌المللی همچون اینستاگرام، فیس‌بوک، گوگل (در نقش موتور جستجو) از جنس بکارگیری همین تکنیک‌های رسانه‌ای با تکیه بر شناخت ذهن است.

او تصریح کرد: دکتر اکبر نصراللهی رئیس دانشکده علوم ارتباطات، مطالعات رسانه و علوم اجتماعی تاکتیک‌های خبری را مجموعه تدابیر و اقدامات رسانه‌ها برای شناسایی، انتخاب، انعکاس، جریان‌سازی، ماندگاری و اثرگذاری بر اذهان مخاطبان تعریف کرده است، لذا اگر همین تعریف را مبنا بررسی قرار دهیم به تعدد انتشار اخبار با تکیه بر علوم شناختی به قصد تهاجم به ذهن مخاطبان ایرانی دست پیدا می‌کنیم.

تحریک مخاطب

این کارشناس رسانه در ادامه با ذکر چند تکنیک خبری همانند شایعه، دروغ، هزینه برای سرمایه و بالا بردن توقع در توضیح نحوه استفاده از تکنیک تحریک، گفت: بر اساس این شگرد، آنالیز رفتاری مخاطبان جامعه هدف در اختیار رسانه مرجع قرار می‌گیرد و بر مبنای این شناخت، به قصد تحریک ذهن مخاطبان تولید محتوا می‌شود که دامنه این تحریک وسیع است و گاه می‌تواند برای فروش یک محصول خارجی یا برای تولید یک ناهنجاری جدید باشد.

او افزود: به طور مثال اگر به نحوه پوشش اخبار برخی از دارو‌های ضد کرونا توجه کنیم، مشاهده می‌شود رسانه‌ها با انتشار اخبار تحریک‌کننده در جوامع کمتر توسعه یافته موجبات فروش و واردات دارو‌های غیر موثر به آن کشور را ایجاد کرده اند.

قربانی، تصریح کرد: تحریک افراد جامعه از طریق رسانه‌ها موجب شد تا مردم آن دارو غیر موثر را با ایستادن در صف‌های طولانی خریداری کنند و در نهایت پس از فروش و واردات و سود هنگفت، نتیجه عدم تاثیر آن دارو در رابطه با کرونا توسط محققین اعلام شد.

این کارشناس رسانه خاطرنشان کرد: تکنیک تحریک ذهن دامنه وسیعی دارد و در مثال گفته شده با بکارگیری این تکنیک و با تلفیق با تکنیک‌های دیگر همچون شایعه و برجسته‌سازی همانطور که گفته شده است دارویی غیر‌موثر صرفا برای اینکه سود هنگفتی تولید کنندگان آن به دست بیاورند از طریق رسانه‌ها بعنوان داروی موثر در ذهن مردم برجسته شده است!

انتهای پیام / ک

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سواد رسانه ای رسانه های خارجی سینا قربانی علوم شناختی رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۰۶۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا به خبرنگار ما گفت: تغییرات جمعیت یک پدیده اجتماعی مهم است که تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله باروری، مرگ و میر، مهاجرت، و تغییرات اجتماعی و اقتصادی قرار می‌گیرد. این تغییرات می‌توانند به شکل افزایش یا کاهش جمعیت، تغییر در ساختار سنی جمعیت و تأثیر بر اقتصاد و جامعه منجر شوند.


وی افزود: کشور ما در موضوع جمعیت در موقعیت حساسی است و با بسته شدن پنجره جمعیتی وارد بحران خواهیم شد، اکنون دو سوم جامعه در رده سنی ۱۵ تا ۶۴ سال هستند و در واقع ۷۰ درصد جامعه در این رده سنی قرار دارند و به همین منظور ما باید به ساختار سنی توجه کنیم، زیرا در مرحله پنجره جمعیتی همه مشکلات متخصصان و پژوهشگران بحث توانمندسازی جوانان است و از این روش جهش توسعه‌ای را خواهیم داد.


دکتر بختیاری نیا ادامه داد: در تدوین قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به ۲۱ مانع فرزندآوری مورد توجه قرار دارد که عبارتند از؛   تاخیر در ازدواج جوانان، کاهش سن ازدواج، الگوی مسکن، مشکلات اقتصادی و هزینه فرزندپروری، اشتغال و نگرانی آتیه زنان، اشتغال پدران خانواده، هزینه دوران باداری و شیردهی، هزینه‌های ناباروری، عقیم‌سازی و استفاده بی‌رویه از اقلام پیشگیری، ترس از فرزند معلول، قبح‌زدایی از سقط جنین، نگهداری از تربیت و آینده فرزندان و ضعف خدمات اجتماعی مادر و کودک از جمله این موانع است.


رئیس مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: همان طور که سیاست‌های تحدید جمعیت در دهه ۶۰ برپایه تغییر نگرش‌ها، هنجار‌ها و ارزش‌ها بود، امروز نیز برای مهندسی معکوس این مساله هیچ راهی جز از مسیر ایجاد تغییر در نگرش‌ها و ارزش‌ها وجود ندارد. سیاست‌گذاری جمعیتی نوعی سیاست‌گذاری اجتماعی است و باید در این چارچوب حرکت کند و از الزامات آن، توجه به بستر‌های فرهنگی است. تمرکز بر روی تغییرات فرهنگی، مدیریت انتقال زمان و استفاده از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های کمک‌کننده در فرزندآوری از دیگر موارد در این زمینه هستند.


معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز می‌گوید: در واقع در کنار حل مشکلات اقتصادی کشور، باید برای تغییر انگاره‌های غلط نقش بسته در اذهان جامعه درباره جمعیت و فرزندآوری، کار فرهنگی را در اولویت قرار دهد تا زنان و مادران بتوانند در کنار فعالیت‌های اجتماعی، نقش مادری خود را با کمترین دغدغه دنبال کنند.


وی گفت: در بخش فرهنگی فردگرایی گفتمان غالب است. آزادی‌های فردی، تغییر ارزش‌ها و هنجار‌های فردی و به طور کلی سبک زندگی از مولفه‌هایی هستند که سبب افزایش سن ازدواج شده‌اند، در حقیقت شاهد تغییر سبک زندگی هستیم که این موارد به طور قطع در افزایش سن ازدواج اثرگذار هستند و در نتیجه سن باروری نیز افزایش می‌یابد. توجه به عقاید، اخلاق، خرده فرهنگ‌ها و زیست بوم از اصول پرداختن به کار‌های فرهنگی است.

دکتر بختیاری نیا افزود: حمایت از ازدواج جوانان و فرزندآوری آنها، ارزشمند کردن فرزندآوری توسط عوامل فرهنگ‌ساز، رسانه‌ها و رفع موانع و مشکلات خانواده‌ها در این مسیر که عمدتاً در قانون جوانی جمعیت مورد توجه هستند می‌توانند ما را از این بحران عبور دهند، اما لازم است بدانیم مهمترین موضوع فرهنگ‌سازی و الگوسازی است که آحاد مردم و گروه‌های اجتماعی باید به آن توجه کنند.


وی تاکید کرد: مساله جوانی جمعیت از برنامه‌های محوری وزارت بهداشت است و فرزندان سرمایه‌های ارزشمند جامعه و خانواده هستند.

دیگر خبرها

  • علت حذف بیانیه استقلال: فرار از جریمه میلیاردی!
  • وحدت مهم‌ترین رکن جامعه است
  • ایجاد ۲۲ هسته پژوهشی حوزه‌های علوم شناختی در دانشگاه‌های کشور
  • تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • طبقه کارگر به تظاهرات حمایت از فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا پیوست
  • روایتی از تشابه ماجرای بابک خرمدین با فیلمی که نامش تغییر کرد
  • تحصن دانشجویان آمریکا علیه اسرادیل دنیا را بیدارتر می‌کند/ حالا معادلات یورش به غزه تغییر خواهد کرد/کنکور امسال در کمال صحت و امنیت برگزار شد
  • دانشجویان فرانسوی ورودی دانشگاه علوم سیاسی (سیانس پو) پاریس را مسدود کردند
  • التیام سریع زخم پای دیابتی با استفاده روزانه از یک محصول فناورانه ایرانی در منزل
  • جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور