Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه اندیشه ـ استفاده از جدیدترین یافته‌های علمی از جمله روانشناسی و علوم شناختی و حتی ریاضیات برای مدل‌سازی‌های ریاضی از رفتار‌های حریف برای پیش بینی بهتر رفتار‌ها و تصمیمات جنگی، چند سالی است که در دنیا مطرح شده است. این عرصه، قلمروی شناختی جنگ نامیده شده است.

زمستان سال گذشته بود که رهبر معظم انقلاب در در دیدار مسئولان و محققان ستاد توسعه علوم شناختی، پیرامون علوم شناختی نکاتی را عنوان کردند که عجیب و قابل تأمل بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عجیب از آن جهت که علی‌رغم اهمیت بالای این علوم چرا تا امروز کمتر به آن توجه داشته‌‎ایم؟ اما چرا قابل تأمل؟ پاسخ واضح است. با شنیدن این بخش از این سخنان، هر انسان دقیق و ظریفی به فکر فرو می‌رود:

   «هر ملتی که امروز در زمینه این دانش‌های جدید، که علوم شناختی و فناوری‌های مرتبط با علوم شناختی چیز‌های جدید دنیایند و بیست سی سال است که این‌ها وارد میدان دانش و علم و دانشگاه و پژوهشگاه شده‌اند، عقب بیفتد، سرنوشتش سرنوشت آن ملت‌هایی است که در آغاز انقلاب صنعتی عقب افتادند. سرنوشتشان شد استعمارزدگی، زیر دست بودن، فقیر ماندن و ذلیل شدن ..

   هم شما دانشمندان و محققین و پژوهشگران باید به این توجه کنید، یعنی شما دیگر شب و روز نباید بشناسید، هم مسئولین کشور و دولتی‌ها باید توجه کنند.» (۳/۱۱/۹۷)

جمله‌ای تأمل برانگیز ...

خلاصه این جملات این است: برای در امان ماندن از استعمار شدن، فقیر ماندن و ذلیل شدن، محققین حوزه علوم شناختی و فناوری‌های مرتبط با آن، باید شب و روز نشناسند. در ابتدا متوجه اهمیت این دیدار و نکات مطرح شده در آن نبودم. چرا علوم شناختی تا این اندازه اهمیت دارد؟ پس علوم دیگر چه؟

با کمی تحقیق دریافتم علوم همگرا (Convergence Science) پیشرو‌ترین علوم جهان امروز محسوب می‌شوند. این علوم که ۴ رشته علمی را در بر می‌گیرند عبارت‌‎اند از: نانوتکنولوژی، بایوتکنولوژی، IT و علوم شناختی. علوم شناختی در کشور ما از ۳ رشته دیگر کمتر شناخته شده است و به همین دلیل است که نیاز به توجه بیشتر به علوم شناختی داریم. در حالی که در ۳ رشته دیگر در سالیان اخیر پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌ایم. رتبه چهارم دنیا در تولید مقالات در رشته نانوتکنولوژی و پیشرفت‌های خیره کننده در حوزه سلول‌های بنیادی که به رشته بایوتکنولوژی مربوط می‌شود گواه این سخن است.

علوم شناختی به طور خلاصه به شناخت مغز و فعالیت‌های آن و فرآیند‌های شناخت در انسان می‌پردازد. در ساده‌ترین بیان ممکن پیرامون اهمیت علوم شناختی باید گفت از آن جا که بعد از خالق هستی، انسان و نیرو‌های بی پایان او منشأ و مسلط بر همه تحولات، تولیدات و اتفاقات عالم است و مهم‌ترین بخش وجود انسان نیز مغز و فکر اوست، لذا حالا بهتر است این سوال را پرسید که چرا علوم شناختی جزو علوم پیش رو و تعیین کننده و جزو مهم‌ترین رشته‌های علمی نباشد؟

برخی بیان کرده‌اند که کشور‌ها و تمدن‌هایی که سهم بیشتری از پیشرفت‌های علوم و فناوری‌های همگرا دارند، در قرن ۲۱ و پس از آن شانس بقای بیشتری دارند و در زمره کشور‌های تعیین کننده و تأثیرگذار خواهند بود. یکی از رشته‌های مهم علوم شناختی، تعلیم و تربیت شناختی است. این رشته تلاش دارد افراد به گونه‌ای تربیت یابند که از قوای شناختی خود به نحو احسن استفاده کنند. این مسأله تأثیر مهمی بر روی کیفیت منابع انسانی دارد. کشور‌های بسیاری از دهه ۵۰ میلادی با استفاده از نظریات این رشته علمی به افزایش کیفیت منابع انسانی و بهره‌وری آموزش و پرورش خود پرداخته‌اند. یکی از اهداف مهم و اساسی علوم شناختی، افزایش کیفیت منابع انسانی به معنای ارتقای عملکرد شناختی است. در همین راستا مغز‌های برتر، ثروت و قدرت ملی نامیده می‌شوند؛ بنابراین یکی از اهدافی که کشور‌های پیش رو دنبال می‌کنند آن است که سرانه مغز‌های برتر خود را زیادتر کنند.

سودای تسلط بر انسان‌ها به وسیله کنترل ذهن

هرگاه کجا امکان و توانایی و ابزار قدرتمندی در اختیار انسان قرار بگیرد، غرایز انسانی و اندیشه‌های شیطانی نیز دست به کار می‌شوند تا سودای خودبرتربینی و تسلط بر دیگران را به ذهن انسان‌های فاقد خویشتن‌پایی بیندازند. یک نمونه این مسأله، پروژه Mk-Ultra در سازمان سیا در آمریکاست. پروژه‌ای که قربانیان بسیاری از سراسر جهان گرفته است. به چه علت؟ تنها به این علت که برخی سیاست‌ها، سودای تسلط بر انسان‌ها از طریق تسلط بر ذهن و تغییر آن بر اساس میل خود را در سر می‌پرورانند. پروژه‌ای که سازمان سیا برای کاستن از حساسیت‌ها توقف آن را اعلام کرد، اما چه کسی جز ساده‌اندیشان این مسأله را باور می‌کند؟! چه کسی است که نداند امروز مواد مخدر صنعتی به وفور در سراسر عالم پخش شده‌اند و هر روز از عده زیادی از انسان‌ها قربانی می‌گیرند.

جنگ شناختی (Cognitive War)

استفاده از جدیدترین یافته‌های علمی از جمله روانشناسی و علوم شناختی و حتی ریاضیات برای مدل‌سازی‌های ریاضی از رفتار‌های حریف برای پیش بینی بهتر رفتار‌ها و تصمیمات جنگی، چند سالی است که در دنیا مطرح شده است. این عرصه، قلمروی شناختی جنگ نامیده شده است. جیمز بلک ول، یکی از سناریست‌های آمریکایی در عرصه سیاست می‌گوید: در سطح عملیاتی ما باید بتوانیم مراکز ارزیابی شناختی ایجاد کنیم؛ مکانی که دانشمندان رفتاری بتوانند در آن جا حرکات بعدی دشمن را پیش بینی کنند و در سطح استراتژیک تلاش کنیم فرایند‌های شناختی‌ای که بر طرح ریزی مبارزات انتخاباتی و شیوه جنگیدن ایران، کره شمالی یا چین حاکم است را بشناسیم تا بتوانیم راهبرد‌هایمان برای غلبه بر این کشور‌ها را توسعه دهیم.

روی دیگر سکه

نکته حائز اهمیت روی سیاه قابلیت‌های علوم شناختی است و چه کسانی که تاکنون در این زمینه فعال بوده‌اند و چه کسانی که می‌خواهند وارد این میدان شوند باید به آن توجه داشته باشند و مبارزه با این گونه سوء استفاده‌ها از علم را رسالت خود بدانند. اگر انقلاب صنعتی در زمان خود ابزار‌های تکنولوژیکی قدرتمندی را در اختیار کشور‌های سلطه طلب قرار داد و طی دو جنگ جهانی و جنگ‌های متعدد دیگر قریب به ۲۰۰ میلیون انسان را به کام مرگ کشانید، با انقلاب شناختی و مرگ خاموشی که با آن می‌توان برای بشر رقم زد، در صورت بی تفاوتی و نا آگاهی از این گونه فعالیت‌های سلطه جویانه، چه بر سر انسان امروز خواهد آمد؟

یکی از نکات مهم در این زمینه آن است که برای پژوهش در حوزه علوم شناختی اگر بخواهیم در مسیر سرفصل‌ها و اولویت‌های پژوهشی ارائه شده از سوی همان کشوری که آن را مهد علم و قبله دانش می‌پنداریم برای پایگاه علمی کشور‌های سلطه طلب که همان پایگاه ISI باشد علم رایگان تولید کنیم، در این جنایت علیه بشریت سهیم خواهیم بود.

معرفت خداوند

ابزار شناخت خالق هستی، عقل و فکر انسان است. آیا اگر با شناخت و بهره گیری دقیق‌تر از مغز و فرایند‌های آن، به سراغ فهم و درک خالق هستی بخش برویم، به شناخت عمیق‌تر از خداوند نخواهیم رسید؟

سؤال دیگر آن است که آیا علوم شناختی فروکاست شناخت به جنبه‌های فیزیولوژیک را منجر می‌شود یا می‌توان نگاهی جامع‌تر و متعالی‌تر به این رشته داشت؟

این محور‌ها از دیگر سوالات و سرفصل‌هایی است که دانشمندان علوم شناختی می‌توانند به آن بپردازند و دریچه‌هایی نو به سوی درک هر چه بیشتر و بهتر عالم هستی و خلقت پر رمز و راز آن بگشایند.

محمد بحرینی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۳۴۲۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رقابت ۲۵ هزار و ۷۰۰ داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  نماینده سازمان سنجش در آذربایجان غربی با اشاره به این که مرحله اول کنکور ششم و هفتم اردیبهشت ماه سال جاری برگزار شد و بیش از ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار داوطلب شرکت کرده اند که سهم آذربایجان غربی از این تعداد ۵۲ هزار داوطلب است گفت:  ۶۰ درصد شرکت کنندگان را خانم ها و ۴۰ درصد را نیز آقایان تشکیل می دهند.

آقای چهرگانی افزود: صبح پنجشنبه ششم اردیبهشت ماه داوطلبان گروه های انسانی و ریاضی، بعد از ظهر پنج شنبه داوطلبان رشته های فرعی هنر و زبان های خارجی و صبح روز جمعه نیز داوطلبان رشته علوم تجربی به رقابت پرداختند.

وی ادامه داد:در این آزمون  ۲۵ هزار و ۷۰۰ داوطلب در رشته علوم تجربی ، ۱۹ هزار داوطلب در رشته علوم انسانی و ۲۵۰۰ داوطلب در رشته علوم ریاضی و فیزیک به رقابت پرداختند.

نماینده سازمان سنجش در استان همچنین از برگزاری مرحله دوم آزمون کنکور سراسری ۱۴۰۳ در تاریخ ۷ و ۸ تیر ماه در ۱۶ شهرستان استان خبر داد.

 

 

دیگر خبرها

  • نوجوانان بوشهری بر بال آهنین به سودای پرواز پرداختند
  • ۸ نکته درباره‌ افکار و خطاهای شناختی/ چطور خشم خود را کنترل کنیم؟
  • راه‌اندازی مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی در شمال کشور
  • ایجاد ۲۲ هسته پژوهشی حوزه‌های علوم شناختی در دانشگاه‌های کشور
  • کشف نقوش صخره‌ای در منطقه تاریخی ورزقان
  • رشته دندانپزشکی کودکان در قم راه‌اندازی می‌شود
  • از درشکه تا اتومبیل؛ یک قرن فرهنگسازیِ ناتمام
  • رقابت ۲۵ هزار و ۷۰۰ داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی
  • کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر
  • گزارش تصویری| کنکور رشته علوم تجربی سال ۱۴۰۳